Viļņa analoģija

 Vienmēr dzīvē būs kaut kas, kas izsitīs no līdzsvara. Vienmēr būs augšas, lejas un emociju maiņa, jo tāda ir dzīves daba. Viss notiek viļņveidā. Viss ir vilnis.

Arī mūsu emocionālā dzīve notiek riņķveida kustībā. Tāpat kā it viss. Saule ik dienu parādās un ik gadu viens otru nomaina gadalaiki ierastā secībā. Atkal un atkal. Tā tas notiks, kamēr vien tas viss pastāvēs. Tāpēc ir svarīgi saprast ritmus. Gan dabas, gan savu. Emocijas iet uz riņķi tāpat kā viss pārējais. Īpaši izteikti šo var novērot sievietēm, jo ik mēnesi cikls atkārtojās ar savām hormonālajām svārstībām, kas ieteikmē emocionālo stāvokli (tas ir arī zinātniski apstiprināts fakts, turklāt, tiek pētītas arī vīriešu hormonālās izmaiņas, kas ietekmē garastāvokli).

Tad, ja mēs pazīstam savu emocionālo pasauli, tas, pirmkārt, pavisam noteikti uzlabo ikdienu un, otrkārt, ļauj mums saprast sevi. Saprast sevi, lai mēs neuzķertos uz "veciem trikiem". Es jau iepriekš esmu rakstījusi par emocijām un kā tās atpazīt sevī, izmantojot mākslu. Bet bieži vien mums ir problēmas ar emociju jušanu, atpazīšanu un izreaģēšanu. Tās ir bērnībā iemācītas (neapzināti) stratēģijas. Varbūt mēs, pieredzot negatīvas emocijas (bailes, skumjas, dusmas u.c.) tās neatpazīstam un piekopjam neveselīgu stratēģiju, piemēram, sarijamies saldumus (vai jebko citu, kas pagadās pa rokai), lietojam alkoholu, lai izvairītos no šī, šķietami tik nepanesamā stāvokļa. Cenšamies to aizpildīt ar ko citu. Bet, ja mēs zinām savu ritmu, tad varam to atpazīt un vieglāk pārtraukt ierasto paternu (pārēšanos, alkohola lietošanu u.tml.). Vai izmantot to vēl labāk, lai jau laicīgi reaģētu uz sajūtām. Piemēram, pamanīt, ka tuvojas emocionāla lejupslīde un laicīgi atrast laiku sev.

Lai labāk izprastu sevi, savu iekšējo pasauli un emocijas, es izmantoju viļņa analoģiju, kuru esmu aizņēmusies no "World Peace Initiative Foundation" iniciatīvas "Peace revolution" (starpcitu, iesaku papētīt šo vairāk, jo šī iniciatīva piedāvā arī online meditācijas kursu) mūka Džona (Monk John), ar kuru viņš iepazīstināja savās meditācijās, kad viesojās Latvijā. Un tagad iemācīšu to izmantot arī tev! Vispirms būs palīdzoši, ja būsi jau iepazinies ar savām emocijām un spēsi tās jau kaut cik atpazīt (skati manu bloga ierakstu: https://makslaizaugsmei.blogspot.com/2020/08/maksla-un-emocijas.html). Kad jūti kādu īpašu emocionālu stāvokli (pietiekoši intensīvu, piesātinātu, nav būtiski, ar pozitīvu vai negatīvu pieskaņu) uzzīmē ļoti vienkāršu viļņa līniju (nav būtiski kādu tieši).

Man veikums izskatās šādi



Ar punktu atzīmē, kur šobrīd esi. Es parasti piefiksēju:

a) "Augšas", kad jūtos emocionāli pacilāta, ir notikusi enerģijas apmaiņa ar citiem.

b) "Lejupslīdi", kad jūtu, ka, it kā bez nekāda reāla, ārēja iemesla garastāvoklis pazeminās. Vairāk sāk kaitināt sīkumi, kaut kas vai "viss" traucē. Un jūtu, ka vajag atbrīvoties no negatīvās/liekās enerģijas. Es to visu novēroju un ļauju tam būt un zinu, ka sekos "leja". Es pieņemu, ka tāda ir dzīves daba. Un neuzķeros tik ļoti uz trigeriem (notikumi, kas izraisa saasinātas reakcijas).

c) "Lejas", kad reizēm uznāk sajūta vissslikti.lv. :) Es tai ļauju būt un zinu, ka arī tas pāries. Tad jau nemanot seko augšupslīde, kurai parasti daudz nepievēršu uzmanību. Kapēc? Protams, jo tas ir patīkamāk un tik daudz nerada diskomfortu.

Mēģini vērot šos viļņus, it kā skatītos uz to visu no malas. Mēs reizēm identificējam sevi ar emocijām ļoti spēcīgi. Bet tās būtībā nedefinē mūs. Tās nāk un iet. Gluži tāpat kā viss cits, arī emocionālais stāvoklis pāries. Ja vien mēs pārāk tam nepieķersimies un ļausim doties. Kā teicis kāds vieds vīrs, medicīnas un psiholoģijas pētnieks, Džons Kabats Zinns (Jon Kabat-Zinn): Tu nevari apturēt viļņus, bet tu vari iemācīties sērfot. Un kā mēs zinām, sērfot nav visai viegli iemācīties, bet tas ir izdarāms! Un NEVIENS nav iemācījies sērfot, nekrītot.

Pēti sevi, piefiksē garastāvokļu maiņas un zini - it viss pāries. Bet, ja gadījumā pārāk ilgi esi emocionālās "lejās" un jūties nomākts, meklē speciālista palīdzību. Izeja ir. Vienmēr!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Māksla un emocijas

Skricelēšana jeb kā sākt