Skricelēšana jeb kā sākt

Pirmais solis, lai pieslēgtos savai zemapziņā esošajai un apziņai netrverošajai informācijai, ir iesildīšanās jeb iegrimšanas process. Svarīgi ir atbrīvoties un iegrimt īpašā stāvoklī, lai piekļūtu smalkajai informācijai, kurai ikdienā nepagūstam pievērst uzmanību. Tādēļ šoreiz apskatīsim, kā tajā mums var palīdzēt skricelēšana un, ko vēl tā mums var dot.

Bieži mēs neradām mākslu, jo mums ir pārāk augstas prasības. Bet neviens nav piedzimis uzreiz mākot, piemēram, gleznot reālismu. Un reālisms nemaz nav mūsu mērķis, ja vēlamies izmantot mākslu pašizaugsmē vai terapijas nolūkos. Mūsu mērķis ir tieši pretējs - atbrīvoties no iepriekš pastāvošajiem stereotipiem un nonākt radošā plūsmā. Vismaz iesākumā. Iesildīšanās palīdz arī pārslēgt smadzenes uz radošo darbību. Un bieži, ja sākumā mums nav iedvesma vai vēlme ko darīt (vai prātā ir miljons iemesli, kāpēc negleznot tieši tagad, lai gan sen jau ir impulss), ja vien mēs sākam ķēpāties, tad process aiziet. Tāpēc iesildīšanās ir ļoti svarīga. Un viena no metodēm, ko es izmantoju visbiežāk, ir skricelēšana, kura nedaudz minēta arī manā iepriekšējā rakstā. Ar vārdu skricelēšana es saprotu ķēpāšanos jeb zīmēšanu kā mazam bērnam. Un, lai to, kā tas izskatās, saprastu arī tie, kas nav redzējuši mazu bērnu ķēpas vai Braisa Mardena (Brice Marden) gleznas, kuras vērtība ir vairāki miljoni, tas izskatās aptuveni šādi:


Mums reizēm vajag tikai mazu "grūdienu", lai sāktu. Un skricelēšana tajā lieti var palīdzēt. Paņem rakstāmo, sāc vilkt līnijas, apļus u.c. abstraktas formas. Centies atslēgt prātu. Dažas šādi aizpildītas lapas un pat nemanot sāksi zīmēt kaut ko no savām prāta dzīlēm. Vēro sevi! Ieklausies, kādas līnijas vēlies vilkt! Vai roka kustās kādā ritmā? Varbūt tevī ir sakrājusies agresija? Tad droši švīkā lapu. Neuztraucies par papīra tērēšanu, tāpēc jau tas ir domāts, lai attīstītos un uzliktu uz tā savu iekšējo pasauli. Atceries, tu nevari izdarīt nepareizi! Jo īpaši skricelējot..

Ko mums dod skricelēšana jeb ķēpāšanās

Lai tev šis neliktos galīgi muļķīgi, ir vairāki labumi, ko mēs iegūstam skricelējot:
Visu pirms skricelēšana jeb ķēpāšanās liecina par normālu bērna attīstību agrīnā vecumā.
Skricelēšana palīdz atbrīvoties un atslēgties jeb pārslēgties.
Apbrīnojami, bet tāpat kā, piemēram, staigāšana, tā palīdz sakārtot domas.
Skricelēšanas laikā notiek uzkrāto emociju izlāde, īpaši, ja skricelē intensīvi.
Ķēpāšanās palīdz iepazīt sevi.
Ķēpāšanās attīsta radošumu un problēmrisināšanas prasmes.

Kā to darīt?

Es teiktu, ka nav nepareiza veida, kā to darīt. Bet es tev iedošu dažus instrumentus. Visiem uzdevumiem būs nepieciešamas vairākas A4 lapas (vari ņemt otrreiz izmantojamās) un rakstāmais (zīmulis, pildspalva, flomasteri, krītiņi - pēc izvēles). Var noderēt skočs vai kas cits lapas nostiprināšanai.

1. Atbrīvošanās

Šis lieti noderēs, ja tev īpaši grūti ķēpāties, spēlēties un darīt kaut ko, kas iesākumā var šķist bezjēdzīgs. Vai arī nevari skricelēt, jo nespējot pavisam atslēgt savu racionālo prātu, sāc tomēr vilkt konkrētas figūras jeb objektus. Tāpēc šis uzdevums paredz ierobežojumu laikā, lai tu nesāktu domāt, ko zīmēt. Paņem vairākas papīra lapas, rakstāmo. Tad katram skricelējumam velti ne vairāk kā 10 sekundes. Saķēpā lapu un ņem nākamo. Iesākumā var rasties vainas sajūta par lapu izniekošanu. Padomā, kāpēc tev rodas tādas sajūtas! Vai bērnībā tev neļāva izmantot lapas? Tās trūka? Varbūt tev šis process liksies muļķīgs.. Vai baidies zaudēt kontroli? Vienkārši ļauties un spēlēties? Pacenties ļauties!

Mans spontānais skricelējums:

2. Skricelēšana ar nevadošo roku

Atkal paņem papīra lapu un rakstāmo. Šoreiz rakstāmo turi nevadošajā rokā un dari to pašu, ko iepriekšējā uzdevumā. Vienkārši velc līnijas u.c. abstraktas formas. Vai šādi ir grūtāk? Vai tev liekas kaitinoši, ka nespēj tik labi kontrolēt rakstāmo? Vai varbūt vienlīdz labi darbojies ar abām rokām?

Šeit piemērs, kā sanāca man:

3. Skricelēšana ar abām rokām

Atkal ņem lapu un rakstāmo (katrā rokā pa vienam). Šoreiz vari papīra lapu piestiprināt pie galda, ja nepieciešams, piemēram, ar skoču, lai tā neslīd. Rīkojies radoši. Un skricelē ar abām rokām reizē. Kā tev izdodas? Vai vēlies vilkt simetriskas formas? Šādi tu sinhronizē abas savu smadzeņu puslodes. Tām noteikti šobrīd ir ko pabrīnīties un rodas jauni neironu savienojumi, ja nesi veicis šo vingrinājumu līdz šim. Šo uzdevumu vari veikt jau ilgāk un vērot, kā iegrimsti.

Šādi skricelēšana ar abām rokām izdevās man:


4. Skricelēšana ar aizvērtām acīm

Šo vari izmantot kopā ar ikvienu no iepriekš aprakstītajiem skricelēšanas veidiem. Dari to, ja jūties pietiekoši droši! Ši, protams, ir risks.. Risks zaudēt kontroles sajūtu, risks pārzīmēt pār lapas malu. Kā tu par to jūties? Vai ir viegli zīmēt ar aizvērtām acīm?

Te rezultāts skricelēšanai ar aizvērtām acīm:

5. Simbolu meklēšana

Tagad izvēlies vienu no skricelējumiem, kuru esi veicis līdz šim. Ilgi nedomā, izvēlies to, kurš tevi uzrunā visvairāk! Un pamēģini tajā atrast simbolus. Tas var būt jebkas, ko tur redzi. Vari arī piezīmēt kādu līniju klāt, ja nepieciešams. Vari izkrāsot. Atcerties, tu nevari izdarīt nepareizi! Tā ir tava unikālā informācija no zemapziņas.

Pievienoju piemēru ar savu skricelējumu un, ko man tur izdevās atrast:


Es to analizēju tā.. "Zāle atspoguļot to, ka es pēdējā laikā daudz pavadu laiku dārzā un "cīnos" ar zāli, kas cenšas atgūt vietu dabā. Es meklēju līdzsvaru ar dabu un cenšos ar to sadraudzēties. "A" burts simbolizē manu meitu, kurai šajā laikā ir dzimšanas diena un es jau zemapziņā sāku tai gatavoties. Kapsula man atgādina šo ārkārtas stāvokli saistībā ar Covid. Pele man atgādina nesenu notikumu, kad kaķis atnesa kārtējo noķerto grauzēju." Ar katru no šiem simboliem varētu strādāt padziļināti. Vairāk par simbolu analīzi un pētīšanu uzrakstīšu atsevišķā rakstā. Iesaku saglabāt visus savus zīmējumus (arī šīs ķēpas), pierakstīt datumu un ievietot savā izaugsmes mapē. Vēlāk būs interesanti atskatīties. Un bieži vien mākslas darbiem nozīme rodas vēlāk, tādēļ ir svarīgi tos saglabāt.

Skricelēšana var būt arī lielisks veids, kā izmēģināt dažādus materiālus. Ja neesi zīmējis ilgu laiku un īpaši, ja iepriekš ir bijusi kāda negatīva pieredze ar mākslu (piemēram, skolotāja aizrādījums vai nosodījums, ar ko darbā ar cilvēkiem esmu saskārusies bieži un tas joprojām mēdz būt cilvēkiem ļoti dažādos vecumos). Tad paņem zīmuli, krītiņu vai jebko citu un bez nekādām ekspektācijām izmēģini jauno vai sen aizmirsto materiālu vienkārši ķēpājoties. Ja dari to vienatnē, atceries, ka vienīgais, kas tevi var nosodīt, esi tu pats. Bet arī tas ir lielisks materiāls, ar ko strādāt turpmāk.

Droši padalies komentārā ar kādu no saviem skricelējumiem! Kurus veidus tu izmēģināji? Kurš tev patika vislabāk? Vai viegli bija atbrīvoties un ķēpāties?

Ja esi atradis kādu interesantu simbolu vai zīmi savos skricelējumos, ar kuriem vēlies turpināt strādāt, droši sazinies ar mani sintija.berzina@gmail.com un sarunāsim konsultāciju. Lai izdodas atbrīvoties un iegrimt!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Māksla un emocijas

Māksla izaugsmei