Māksla un emocijas

Manuprāt, pirms sākt dziedināšanu, pirms uzsākt strauju pašizaugsmi, svarīgi ir saprast, kur esi. Saprast to atskaites punktu no kura sākt. Lai vari saprast, kur vēlies doties. Un ne vienmēr mēs skaidri apzināmies ko jūtam un kas ar mums notiek. Tāpēc lieti var noderēt māksla. Māksla ir fantastisks rīks arī emociju izpētē. Šajā ierakstā pastāstīšu, kā vari izmantot mākslu, lai izzinātu savas emocijas un līdz ar to attīstītu savu emocionālo inteliģenci.


Emocijas

Man ļoti patīk pētīt emocijas un lasīt ar tām saistītus zinātniskus pētījumus. Es strādāju arī pie bukleta, kurš palīdzēs pētīt savu emocionālo stāvokli. Arī tajā būs iekļautas vairākas mākslas terapijas metodes. Bet pirms mēs ķeramies klāt darbam ar emocijām, mums jāsaprot dažas lietas.


Kas ir emocijas?

Emocija ir iekšējs stāvoklis, kas rodas mums reaģējot uz kādu stimulu. Bet ne vienmēr tas ir reāls. Reizēm mēs draudus mēdzam izdomāt paši savā iztēlē un tie tiešām var izraisīt spēcīgas emocijas. Piemēram, mēs varam izfantazēt notikumu, kurš nemaz nenotiks, bet emocijas būs jau mūs pārņēmušas it kā viss būtu pa īstam. Jo, kā es vienmēr atgādinu - smadzenes neatšķir īstenību no fantāzijas. Tāpat emocijas var būt balstītas pagātnes pieredzē vai saistītas ar bažām par nākotni.


Visas emocijas ir labas

Nav labas vai sliktas emocijas, bet pozitīvas un negatīvas. Jo visas emocijas ir ļoti noderīgas. Svarīgi ir piefiksēt un izdzīvot arī negatīvās. Tās mums var signalizēt par dažādām briesmām un nepieciešamām pārmaiņām. Un dzīvot tikai pozitīvajās emocijās un eiforijā nav visai reāli. Jo dzīve notiek viļņveidā. Tieši tāpēc jāsaprot savi emocionālie stāvokļi labi un jāzina, ko darīt, kad esi "līknes lejā".


Pamatemocijas

Pētnieks Pauls Ekmans (Paul Ekman), kas ir veicis daudz un dažādus būtiskus pētījumus saistībā ar emocijām, ir secinājis, ka visu cilvēku (un pat citu zīdītāju) starpā pastāv 6 pamatemocijas - dusmas, bailes, riebums, skumjas, pārsteigums un prieks. Protams, tās var arī miksēties. Un tieši tāpēc reizēm var būt emociju jūklis, kad paši īsti nesaprotam, ko jūtam. Un tas ir brīdis, kad talkā var nākt māksla.


Emocijas ir mums visapkārt

Mēs varam pārņemt emocijas no citiem vai paķert tās telpā. Tas tiešām tā ir. Emocijas nav tikai mūsos, bet tās izplatās visapkārt. Īpaši jūtīgi cilvēki var pārņemt kāda cita emocionālo stāvokli. Piemēram, mēs jūtamies skumji, teju raudam. Tad analizējot saprotam, ka paķērām šo emociju no kāda cita. Šī iemesla dēļ arī masu pasākumi var būt visai enerģiju izsūcoši - tur gaisā ir tik daudz un dažādas emocijas.


Emocijas ķermenī

Emocijas var iedarbināt dažādus nervu sistēmas mehānismus. Piemēram, spēcīgu emociju rezultātā var iedarbināties viens no aizsargmehānismiem “sastingt”, “cīnīties” vai “bēgt”. Šī reakcija notiek sekundes simtdaļā. Svarīgi ir pētīt sevi un piefiksēt kad un kuri mehānismi nostrādā. Ne velti, pēc tam pārdomājot, secinām, ka vajadzēja rīkoties savādāk. Tāpat paātrinās sirdsdarbība, svīst plaukstas, ieplešas zīlītes u.c. Piefiksē, kas notiek tavā ķermenī spēcīgu emocionālu stāvokļu laikā! Un kas izraisa šīs reakcijas? Kādas situācijas?


Izteikt emocijas

Ko tu parasti saki, kad tev jautā “Kā tu jūties?”? Esmu ievērojusi, ka mēs bieži atbildam “labi” vai latviešiem ļoti tipiski - “normāli”. Bet neviens no šiem vārdiem neapzīmē emociju. Iepriekš minēju 6 pamatemocijas (dusmas, bailes, riebums, skumjas, pārsteigums un prieks), bet, protams, kopumā tās ir ļoti, ļoti daudz. Tāpēc centies saprast, kas patiešām notiek ar tevi un tā izteikšanai apzīmē emociju vārdus. Raksta beigās pievienošu sarakstu, lai palīdzētu tev saprast ko jūti. Tas ir Nevardarbīgās komunikācijas centra (The Center for Nonviolent Communication), kura dibinātājs ir Dr. Maršals Rozenbergs (Marshall B. Rosenberg), veidots jūtu saraksts, kurš uzskatāmi iedalīts "jūtu sarakstā, kad mūsu vajadzības ir apmierinātas" un "sarakstā, kad mūsu vajadzības nav apmierinātas" (angļu valodā). Bet pagaidām to neizmanto. Sāksim ar 6 pamatemocijām.


Emocijas mākslā

Caur mākslu mēs varam atspoguļot savu iekšējo stāvokli. Gan emocijas, domas, pārliecības, vērtības, neapzināto daļu u.c Mēs varam spriest pēc krāsu izmantojuma. Piemēram, tumšas krāsas var liecināt par depresīvām nosliecēm, bet ne vienmēr. Tikai mēs paši varam piešķirt savam mākslas darbam, tajā esošajiem elementiem un arī krāsām nozīmi. Tāpat ļoti palīdzoša ir tieši abstraktā un ekspresīvā māksla. Mēs ļaujamies tam, kas nāk un rezultātā varam tam piešķirt nozīmi. Tomēr, arī ar mākslu un emocijām varam strādāt caur kognitīvām metodēm - veidot grafikus, tabulas u.c. Es padalīšos ar vairākām no tām tehnikām, kuras vari izmantot, lai izzinātu savu emocionālo pasauli.


Uzdevumi

1. Abstraktās emocijas

Ja jūti diskomfortu, negatīvas emocijas, bet nezini īsti kādas un nevari tās nosaukt vārdos, tad tev ļoti noderēs šī tehnika. Reizēm varbūt tā ir trauksmes sajūta, bet nezini no kurienes. Varbūt bažas par nākotni. Tad paņem vairākas A4 lapas, rakstāmos (nav būtiski kādus - flomasterus, pildspalvu vai krītiņus; jebko, kas ir pa rokai) un apsēdies ērtā vietā, kur neviens tevi netraucēs. Tad mēģini saprast, ko tieši jūti. Ļauj šim emocionālajam stāvoklim būt. Piefiksē, kur ķermenī to jūti. Tad uzzīmē abstraktu zīmējumu, kas tam atbilst, izmantojot līnijas, punktus, krāsas. Visu, kas tam nepieciešams. Izmanto abstraktas formas. Tad mēģini nosaukt radīto mākslas darbu emocijas vārdā. Ja neizdodas, tad pārbaudi, kura no pamatemocijām tā varētu būt. Ja arī tas nelīdz, tad izmanto automātisko rakstīšanu un pieraksti visu, kas nāk prātā, domājot par redzamo zīmējumu un sajūtām ķermenī. Šis palīdzēs tev iepazīt savas emocijas un bieži vien jau vieglāk kļūst līdz saproti, ko jūti. Svarīgi ir nepretoties emocijai, lai cik negatīva tā būtu. Jo ar pretošanos mēs tieši mēdzam emocijai pārāk pieķerties. Ļauj būt it visam, ko jūti. Tad jau tālāk vari domāt, ko ar to darīt - par ko tas liecina, ko darīt, lai sasniegtu vēlamo stāvokli.

Abstrakts emociju zīmējums:


2. Emociju karte

Šī ir vairāk kognitīva tehnika. Tomēr tā ļoti labi palīdz "saslēgt" emocijas un dzīvē notiekošo. Sākumā izveido sarakstu ar emocijām, kuras esi jutis pēdējās nedēļas vai divu laikā (vari arī pieturēties pie 6 pamatemocijām). Tad katrai emocijai piešķir savu krāsu. Uz A3 lapas uzzīmē lielu apli (tas būs tā saucamais pie chart) un sadali to attiecīgi, cik bieži un intensīvi esi jutis katru emociju. Izkrāso katru laikumu atbilstošā krāsā, vari pierakstīt emociju nosaukumus. Ja vēlies, vari paņem vairs nevajadzīgus žurnālus un katrai emocijai pievieno attēlu izgriezumus, kas tai atbilst. Vari piefiksēt arī konkrētus notikumus, kas tev šīs emocijas izraisīja. Visdrīzākais tu redzēsi, cik dažādas emocijas esi jutis - gan pozitīvas, gan negatīvas. Ja vairāk ir negatīvas, vari domāt par pārmaiņām savā dzīvē, meklēt vajadzības, kuras netiek apmierinātas, vai robežas, kuras tiek pārkāptas.

Emociju aplis:



3. Vizuālais žurnāls

Vari veidot vizuālo žurnālu par pamatu ņemot parastu burtnīcu vai kladi. Vai izveidot to paša spēkiem no dažādām lapām, kuras sastiprina kopā. Tad veidot it visu (zīmēt, līmēt griezt, krāsot...) it visu, kas ir aktuāli. Attiecīgi vari veidot atvērumus veltītus emocionālajam stāvoklim un pētīt tos. Šeit vari izpausties ļoti plaši. Ja internetā ierakstīsi visual journaling, atradīsi ļoti daudz iedvesmas, kā to darīt labāk. Ierobežojumu šeit pa tiešām nav. Un ļaujoties šādai vizuālai izpausmei, noteikti uzzināsi daudz ko jaunu par sevi un savu emocionālo pasauli!

Te vizuālā žurnāla ieraksta piemērs, kas veltīts emocijām:


Ko ar šo visu darīt?

Šīs tehnikas palīdzēs saprast ko jūti. Saglabā savus zīmējumus un darbus, jo pēc laika varēsi atskatīties un tas palīdzēs saprast sevi labāk. Mums jācenšas tiekties uz pozitīvām emocijām, tomēr, no negatīvajām nevar izbēgt. Tieši negatīvās piešķir dzīvei dziļumu un mudina uz pārmaiņām. Ja saproti, ka kādu laiku esi negatīvo emociju varā, meklē speciālista palīdzību. Izeja ir. Vienmēr.

Ja aizrāvies ar emociju pētīšanu un gribi strādāt ar savu emocionālo izaugsmi, raksti man uz sintija.berzina@gmail.com un varam sarunāt individuālu konsultāciju.


Jūtu saraksts (angļu valodā):



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Skricelēšana jeb kā sākt

Māksla izaugsmei